Home / Bajke / Crvenkapa

Crvenkapa

Crvenkapa ili Crvenkapica je poznata bajka u kojoj mala devojčica sreće vuka. Različite verzije priče su postojale u folkloru mnogih evropskih naroda, sve dok jednu od njih nije u 17. veku zabeležio Š arl Pero. Najpoznatiju su verziju u 19. veku napisali braća Grim.
Oni su slušali tradicionalne priče za starije ljude i napisali su ih u knjizi. Mnoge “bajke”, kako su se obično zvale, nalaze se u knjizi braće Grim. Na engleskom jeziku priča je nazvana “Little Red Cap”, a danas je poznata pod nazivom “Little Red Riding Hood”.
Bila jednom jedna devojčica koja je nosila crvenu kapu. Njezina majka ju je poslala da poseti bolesnu baku. Majka joj je rekla da se na putu ne sme zaustavljati. Vuk je video devojčicu na putu u šumu i napravio je plan da je pojede. Pristojno je pitao djevojčicu gde ide, a lakoverna devojčica prijateljski mu je odgovorila. Devojčici je vuk ponudio da bere cveće za svoju baku. Dok je ona brala cveće, vuk je požurio do bakine kuće, a kad je u nju ušao, pojeo je baku. Na svoju glavu stavio je bakinu noćnu kapu i legao u krevet. Kada je devojčica ušla u bakinu kuću, vuk ju je takođe pojeo. Drvoseča je došao i prerezao vuku trbuh. Devojčica i njena baka bile su spašene. Potom je drvoseča stavio kamenje u telo vuka kako bi ga ubio.

Molimo prijavite ukoliko crtani film ne radi!

Prijavite greskuClose

About Admin

Pogledajte Jos

Braća Grim – Zlatokosa

U davno doba, zivjela je djevojka po imenu Zlatokosa. Nazvase je tako jer joj kosa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *